Heavy metal

Hårdrock kallas musikstilen som kännetecknas av ljus och aggressiv sång, nitar och tung gitarrmusik. Denna musikstil föddes i slutet av 1960- och början av 1970-talet. Vissa rockgrupper började spela högljudd musik och alltfler tog efter. Efter några år erkändes till slut hårdrock som en egen musikstil. Vad som innefattas i begreppet hårdrock är lite olika beroende på var i världen man befinner sig, men de flesta tolkningar är lika varandra.

Heavy metal
En genre inom hårdrock som ibland också blir synonymt med hårdrock är heavy metal, även kallat bara metal. Inom metal är det vanligt med mörka texter som handlar om ondska, brutalitet, krig, vrede och andra ämnen som liknar dessa. Detta är vanligast inom bigenrerna black metal och death metal.

Typsikt för denna typ av hårdrock är också intrumenten som används. Det är en eller två distade elgitarrer, trummor och elbas. Vissa grupper använder även synth och andra klaviaturinstrument. Heavy metal skiljer sig från vanlig hårdrock när det kommer till hur instrumenten används. Heavy metal-band struntar vanligtvis i vanliga ackordföljder och det förekommer sällan dur-ackord. Det är även typiskt för denna musikstil att lägga många takter i samma ackord. En hel vers kan växla mellan endast två olika ackord.