Hjärtstartare och hur de fungerar

hjärtstartareOm man någon gång behöver använda en hjärtstartare kan det vara bra att veta hur de fungerar. De som vem som helst får använda, och som man kan hitta på olika anläggningar, brukar vara relativt enkla.

www.hjartstartare-aed.se

Dessa hjärtstartare brukar först och främst ge röstinstruktioner, vilket gör att man bara behöver följa vad den säger. En sådan hjärtstartare ser ofta ut som en liten ”plastväska”, och öppnar man den finns där två elektrodplattor, som har bilder på vart man sätter dem på bröstet.

Sedan läser ens hjärtstartare av personens hjärtrytm, för att analysera det och välja om det verkligen är nödvändigt med en elektrisk stöt, eller om man hellre borde göra HLR. Detta innebär att man inte kan ge stötar hur som helst, om inte ens hjärtstartare tycker det är nödvändigt.

Dessa hjärtstartare kräver alltså ingen utbildning, men man borde ändå gå en kurs i både hur man använder den och i HLR. Både för att hålla kunskaperna uppe, samt förhoppningsvis inte få samma panik när en hjärtstartare väl behövs.
Man ska såklart även direkt ringa 112 och skicka efter en ambulans, men med en hjärtstartare vinner man extra tid vilket verkligen behövs i en sådan situation.