Hårdrocken

Hårdrock är en musikstil som kännetecknas av tunga och ”hårda” toner ofta skapade av elgitarrer. Stilen utvecklades under 1970 – och 80-talen och hämtade inspiration från 60 – och 70-talens högljudda rockgrupper. De som var inspiratörer till detta var engelska grupper som spelade musik som kallades just hard rock, hårdrock. Vad begreppet hårdrock innebär varierar mellan olika delar av världen.

Hårdrockens historia
Hur såg det vi idag kallar hårdrock ut från början? Det sägs att hårdrock spelades redan på 1960-talet i vissa låtar av artister som bland annat Cream, Jimi Hendrix och Rolling Stones. Dessa hade tidigare under 60-talet spelat lite mer poppig musik och blev under den senare delen av årtiondet alltmer högljudda. Även det som kallas bluesrock blev en inspirationskälla och ett startskott för det som skulle komma att bli hårdrock. Hårdrock blev ett eget begrepp först efter att artister med riktigt tungt ljud, exempelvis Black Sabbath och Master of Reality, blev kända för världen.

Ungefär år 1973 började alltfler band som spelade musik i denna anda börjat skriva sina låttexter med fantasy – och dödstema. Även här kom Black Sabbath in som trendsättare med sina mörka texter som de komponerade med långsamma elgitarrslingor. Black Sabbath anses vara det band som främst lade grunden till hårdrock i Europa, även om grupper som Led Zeppelin och Deep Purple också var starka kandidater här.

Det var när Judas Priest berättade att de ville vara ett heavy metal-band som genren verkligen var ”tillverkad” och tillåten att använda. Det var de som lade grunden till den klädstil som förknippas med hårdrock än idag, med nitar och läder. Det var också de som lade till aggressiviteten i sången och musiken, som även den är ett recept för hur dagens hårdrock ser ut. Den kännetecknas av mörka och tunga elgitarrtoner tillsammans med ganska ljus och skrikig sång.

De viktigaste grupperna inom hårdrock var under det tidiga1970-talet Deep Purple, Black Sabbath och Led Zeppelin. Dessa kom allihop från England. Under det senare 70-talet kom även fler hårdrocksband, till exempel Aerosmith, Kiss, Queen och Thin Lizzy. I slutet av 70-talet och början av 80-talet kom band som Twisted Sister, Mötley Crue, Whitesnake, Judas Priest och Scorpions. Dessa kom först när punkperioden var slut. Under 90-talets början föddes band som Pearl Jam, Nirvana och Alice in Chains. Det var dessa band som lade grundstenen till det som skulle komma att kallas alternativ rock.